Vrede heeft de toekomst

LC Soetermare organiseert samen met het Oranje Nassau College Zoetermeer de vredesposterwedstrijd.

Vrede. Het lijkt voor veel jongeren misschien iets uit een ver buitenland. De Zoetermeerse burgemeester Charlie Aptroot hield de deelnemers aan de Vredesposterwedstrijd voor dat vrede ook dicht bij huis is. “Ook voor degene die gepest wordt op school is vrede ver weg. Jullie kunnen aan vrede werken door iemand die gepest wordt in bescherming te nemen. Vrede begint bij jou”, aldus de burgemeester.

Dit jaar organiseert Lionsclub International voor de 30e keer een wereldwijde tekenwedstrijd voor kinderen tussen de 11 en 13 jaar met als thema ‘Vrede.’ Het thema voor dit jaar is; ‘Vrede heeft de toekomst.’ Op donderdag 2 november maakte burgemeester Aptroot de winnaars bekend op het ONC aan de Parkdreef.

De jury, die naast burgemeester Aptroot bestaat uit de kunstenaars Verolique Jacobse en Joke Meijer, heeft de zware taak om uit 28 inzendingen twee winnaars en een eervolle vermelding te selecteren. Deze wedstrijd die in Zoetermeer mogelijk is gemaakt door Lionsclub Soetermare, is een mooie verbinding tussen onderwijs en de ‘we serve gedachte’, aldus Geja Jol die de vredesposterwedstrijd coördineerde. Vooraf kregen de deelnemende leerlingen uitleg over het thema van godsdienstleraar Gepko Wolters en lerares beeldende vorming Marjo Wijtenburg. Wolters: “Tijdens de les hebben we ons bezig gehouden met de afkomst van symbolen en wat hun betekenis is.” Marjo Wijtenburg: “De kinderen hebben stuk voor stuk talent. Tijdens deze opdracht werden ze uitgedaagd om een stapje verder te gaan.” Burgemeester Aptroot haalde in zijn toespraak hij enkele voorbeelden uit de praktijk aan. “Jullie hebben de situatie van geen vrede waarschijnlijk nooit meegemaakt. In mijn werk heb ik met jongens uit Syrië gesproken. In hun ogen kan ik onmogelijk burgemeester zijn want ik kwam aan zonder begeleiding van een tank.” Volgens burgemeester Aptroot betekent vrede ook veiligheid op school en thuis. “Als burgemeester hoor ik de verhalen over huiselijk geweld. Daar is dus geen vrede.”

Toen was het tijd om de winnaars bekend te maken. Dat waren Myrthe Minou Huysmans en Merel Berends. Een eervolle vermelding was er voor Dilana Knops. Na afloop poseerden de winnaars met hun poster, samen met hun leraren, de juryleden en burgemeester Aptroot.

 

No Comments

Post a Comment